Industrinätverket

Konsultyrket på huvudet

2016 började jag min resa som entreprenör tillsammans med David Svensson och Christopher Beselin. Med erfarenhet från konsultbranschen och online retail startade vi Pangara, en plattform för talangfulla IT-konsulter i Vietnam. Vi kopplade ihop talanger med kunder runt om i världen genom remote work från Saigon. Under den resan hittade jag min passion i yrkeslivet, att bygga nytt och skapa förutsättningar för andra att få chansen att växa. Det som jag är mest stolt över från Pangara-tiden var att lyckas hjälpa våra freelancers att få uppdrag där de kunde tjäna rejält med pengar och framför allt visa hur fantastiskt duktiga de var (är). Stoltheten att få uppleva deras tacksamhet och ödmjukheten att få träffa passionerade talanger utöver det vanliga.

Kontaktad av Qgroup

Under hösten 2020 blev jag kontaktad av Qgroup. Frågan var rakt fram, om jag ville träffas för att diskutera en uppstart av ett specialistbolag inom mekanik och elektronik. Vi hittade varandra och TroniQ föddes i november 2020, ett specialistbolag inom mekatronik. Jag fastnade såklart för att få bygga ett nytt bolag igen men framför allt på Qgroups grundidé. Att ställa konsultyrket på huvudet.

Med erfarenhet från olika delar i konsultbranschen har jag upplevt flera utmaningar i branschen. Att vara enmanskonsult som innebär en härlig frihet men också ensamhet. Att driva konsultbolag där bördan av administration har stulit tiden från sälj och sin personal. Som konsultmäklare med höga volymer där tiden inte funnits för att verkligen lära känna och skapa relationer med sina leverantörer. Tyvärr ibland också en ganska krass syn på konsulter, ibland med synonymer som boskap eller ännu mer nedvärderande ord som jag inte vill nämna i skrift. Det sistnämnda har som tur är mer och mer försvunnit i branschen men dyker fortfarande upp.

När man börjar på TroniQ

En annan erfarenhet är att den absoluta majoriteten av konsultbolagen fokuserar på att exponera bolagets varumärke mot kunderna. En konsekvens är att personalens karriärutveckling styrs helt av varumärket och de lösningar som erbjuds. Inte alls för sällan skyddas dessutom duktiga medarbetare från att exponeras på marknaden eftersom man är rädd för att mista dem. Alla vet ju att det är de som egentligen löser kundernas problem, inte varumärket. Så vad händer om man vänder på denna konsultmodell?

“Reputation is only a candle, of wavering and uncertain flame, and easily blown out, but it is the light by which the world looks for and finds merit.”

James Russell Lowell

På Qgroup är specialistbolagens varumärken sekundära utan vi fokuserar på det som skapar verkligt värde för alla parter, nämligen våra medarbetare. Konsultyrket används för att bygga våra medarbetares professionella rykte framför våra bolags varumärken. Vi söker upp talanger, ofta som är lite dolda på marknaden, och erbjuder dem möjligheten att ta kontroll på sin karriär. När man börjar på TroniQ är startpunkten för våra medarbetare en Professional Reputation Resumé vilken tas fram av Per Frykman. Med denna och medarbetarnas professionella bakgrund skapar vi tillsammans utvecklingsplaner. En central fråga till mina medarbetare är vad de vill göra i sitt yrkesliv, nu och på sikt. Planerna arbetar vi sedan med för att stänga gapet mellan nuläget och medarbetarnas professionella mål. Detta görs kontinuerligt, inte bara två gånger per år som annars är normen. Planerna styr min försäljning för att hitta de uppdrag där mina medarbetare känner passion och som pekar mot deras mål.

Karriärsverktyget The Quest

Utöver riktade konsultuppdrag erbjuder vi även karriärsverktyget The Quest där medarbetarna får stöd att stärka sitt rykte på andra sätt utöver uppdragen. Ett stort antal aktiviteter som har sitt ursprung från en mångårig erfarenhet inom konsultbranschen. Hela strukturkapitalet och värdegrunden inom Qgroup är uppbyggt kring denna idé. Koncernen stöttar aktivt sina bolag, bl a genom att utföra stora delar av bolagens administration och att hålla saker enkelt. Det gör att jag varje dag kan fokusera på att rekrytera, hitta rätt uppdrag och ta hand om min personal. Det är min passion.

Där du arbetar idag är högst troligt inte din sista arbetsplats, en sanning som man måste respektera och förhålla sig till som arbetsgivare. Det gäller i allra högsta grad på TroniQ och andra bolag i Qgroup, man stannar så länge man utvecklas och har kul. Den dagen som man hittar något bättre skall man ta steget, då har ju jag lyckats med mitt jobb. Javisst, att ställa konsultyrket på huvudet gör mitt jobb lite svårare, eller rättare sagt utmanande, men det är kära besvär som jag gärna tar mig an. Jag går med energi till jobbet varje dag och kommer hem med lika mycket om inte mer.

Just det, det där med att ha kul. Det har vi, galet och informellt kul!

Av Fredrik Wesslén på Troniq

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *